Blog Kategorileri

En Çok Okunan Yazılar

İNDİRİMLİ ÜRÜNLER

Kablo Üretimi Nasıl Yapılır?

Kablo Üretimi Nasıl Yapılır?

Kablo Üretimi Hakkında Bilgiler

Günümüzde Türkiye dahil bütün ülkelerde kablo üretiminde bakır tel kullanılmaktadır. İletkenliği yüksek olmasından ve kaliteli kablo üretimine etkisi olmasından dolayı tercih edilmektedir. Genellikle bütün dünyada kullanılan ve her yerde kolayca bulunmasından dolayı bakır tel kullanımı yaygındır. Kabloların iletken ucunda sıklıkla kullanıldığı görülmektedir.


_________
---------------


Günlük hayatta kullandığımız kablolara bakıldığında her incelikte --> kablo ile karşılaşmak mümkündür. Bakır teller; standart kalınlıkta ve bobin halinde kablo fabrikasına gelir. Fabrikaya gelen standart kalınlıkta ve işlenmeye hazır bakır teller, müşterinin isteğine göre veya üretilecek kablonun kalınlığına göre fabrikadaki inceltme makinelerine gönderilir. İnceltme makinesi içerisinde 6,8 cm’den 1,5 cm'e kadar incelebilen kalınlıklarda silindir kalıplar bulunmaktadır. Bobin şeklindeki bakır teller, inceltme makinesinden geçerek istenilen incelikte işlenmektedir. Bakır tel yumuşak madde özelliğine sahip olmasından dolayı kolay işlenmektedir. İstenilen kalınlıkta inceltilen bakır teller, tavlama makinesi denilen makineye geçerek burada bakırın sertliği yumuşatılarak parlaklığı incelenir. Bakır tel tavlama işleminden geçmesinin nedeni, bakır telin parlak rengini elde etmektir. Tavlama işlemi görmeyen bakır tel siyah çıkmaktadır.

Kablo İmalatında Bakır Telin İşlevi
Bakır teller, gerekli inceltme ve tavlama aşamalarından geçerek istenilen yumuşaklık ve renk elde edilir. Son olarak işlem görmüş bakır teller bobinlere sarılır. Daha fazla inceltme seçenekleri olan makinelerde istenilen incelikte bakır teller tekrardan inceltilebilmektedir. Bakır telli kablo çeşitleri, burma sayısına göre işlenebilmektedir. İsteğe göre istenilen ölçü ve modellerde burma işlemi yapılmaktadır.

Detaylı bilgi için tıkla: Bakır kablo üretimi nasıl yapılır ve kullanım alanları nerelerdir?

Bakır telli kablolar yüksek gerilimli kablo ve normal ev aletlerinde karşılaştığımız ince kablolar olarak ayrılmaktadır. Küçük çapta bina içerisine kullanılacak kablolar için özel burma makinelerine giren bakır tel, burma sayısına göre makineye takılarak 7 veya 5 burgulu gibi ölçülerde makineden çıkar. Yüksek gerilim kabloları kalın olacağı için aynı doğrultuda bakır telin burma sayısı da fazlalaşacaktır. Büyük burma makinelerinde 50’den 300’e kadar bakır tel bir araya gelerek burma makinesinden geçer. İstenilen ölçülerde burması yapılan bakır teller tekrar bobinlere sarılarak kaplamaya gönderilir.

Bakır Telin Kabloya Dönüşümü
Fabrikaya ham olarak gelen bakır teller inceltme, yumuşatma ve parlatma gibi aşamalardan geçerek işlenmeye hazır hale getirilir. Bakır tel tavlama işleminden geçerek istenilen yumuşaklık elde edilir. Elle kıvrılabilecek incelikte ve yumuşaklıkta üretilen bu kablolar, küçük ev aletlerinde veya bina içerisinde elektrik kabloları gibi alanlarda kullanılabilmektedir. Kablonun incelik veya kalınlığı ihtiyaca göre ayarlanmaktadır. İşlemi biten bakır teller, kaplama makinesine geçer. Gerekli kimyasallar ürünün özelliğine göre ısı verilerek eritilir. Kablolar soğutma makinesinde soğutulur. Son olarak yüksek voltajlı bir makinede, kablonun kaplamasında hata olup olmadığına bakmak amaçlı kontrol sisteminden geçirilir. Kablo imalatında bakırın kaplanmasında kullanılan kimyasallar, kullanılacak alana göre farklılık göstermektedir. Eğer yer altına döşenecek bir kablo imal ediliyorsa kablonun dış kaplamasında PVC kullanılmaktadır. Bina içi veya küçük ev aletlerinde kablo kullanımında farklı kimyasallar kullanılmaktadır. Kablonun kaplama kısmındaki kimyasalın farklı çeşitleri olmasının nedeni, kablo döşenecek alanın nemli, kuru olması gibi nedenlere göre değişmektedir. Darbe alabilecek bir alana kablo döşenecekse kablosunda kullanılacak kimyasalın formu dayanıklı bir yapıda ve yüksek ısıda üretilmektedir.


☆☆☆  Kablo Üretimini Videolu İzlemek İçin --> https://goo.gl/ytAYbr

kablo-uretimi

Günümüzde Kablo Üretimi Nasıl Yapılıyor?
Osmanlı devleti sanayi devrimi döneminde ciddi çöküşlerdeydi. Devletin hazinesi gitgide geriliyordu ve bu koca Osmanlı Devletini yıkılışa götürüyordu. Tam bu dönemde de sanayi devri ortaya çıkmış ancak Osmanlı Devleti sanayi devrimini kaçırmıştır. İlk elektrik santralimiz mersin Tarsus’ta Avustralyalıların kontrolünden 1902 senesinde kurulan kolay bir hidroelektrik santraliydi. Türkiye Cumhuriyeti yeni kurulduğunda Türkiye Cumhuriyeti'nin durumu iç açıcı değildi. Bu dönemde elektriğe ulaşım %10’lar seviyesindeydi. Türkiye cumhuriyeti kurulduğu zamanlarda ülkemizin askeri ihtiyaçlarını karşılamak için 1932 yılında İstanbul kauçuk ve kablo fabrikaları kurulmuştur. Daha sonra reformlar meydana geldi ve bu gelişmelerle birlikte Kavel kablo fabrikası, elektrik cihazları, transformatör,  şalter vb çeşitlilik teşkil etmiştir. Seksenli senelerinde teşvik yatırımları ile birlikte sektör hamlesi bu dönemde refah kazandı. İletişim sektörüne ait kablo üretiminde çok büyük bir adım atıldı. 

Doksanlı yıllarda ise kablo üretimi olarak Fiber optik kablo ortaya çıkmıştır. Bu sektör üretim alanı konusunda 10. sırada yerini korumaktadır. 2001 senesine kadar ülkemizde mevcut olan kriz ve ekonomik durgunluk sebebi ile kablo sektörü alanında faaliyet gösteren şirketler kendi çabalarıyla ihracat yapmak mecburiyetinde kalmıştır. İletişim ve enerji piyasasındaki büyümenin yavaşlamasıyla birlikte Türk kablo piyasası var olan kapasitenin üzerine çıktı. Teknoloji geliştikçe ülkemizde kablo sektörü 2004-2011 seneleri arasında büyümeyi sürdürmüştür ve Türkiye kablo piyasasında bir üretim üssü haline gelmiştir. Günümüzdeyse Türk kablo piyasası, dünya çapında kablo piyasasında tahmini olarak %3,2 pay alabilmektedir. Türkiye günümüzde dünya kablo piyasasında kendisini başarılı görmek ve bu ünvanı kazanmak için her yıl hedef olarak en az 8 milyar dolar ihracat planlamaktadır.


En Kaliteli Kablo Üretimi Yapan Firma Hangisidir?

Kablo üretiminde kalitenin sürekliliğine önem veren ve Türkiye'yi kablo üretiminde uluslararası platformda temsil eden Baran Kablo (www.barankablo.com.tr), ISO 9001:2008 kalite yönetim sistemi gerekliliklerine uygun kaliteli ürün üretimi temel prensibiyle sektöründe söz sahibi olan bir firmadır. 

Baran Kablo İletişim Bilgileri
BARAN KABLO Elektrik Elektronik San. ve Tic. Ltd.Şti 
Çerkeşli OSB Mh. İMES 9.Cd. NO:30 Dilovası - Kocaeli
Merkez Tel: +90 262 655 0 276 Tel2: +90 262 655 91 91
Fax: +90 262 502 14 90
info@barankablo.com.tr

-------------------------------------------------
Moon Elektronik® Türkiye'nin Kablo Üreticisi
www.moonelektronik.com.tr

Yukarı